Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και η μικρή αναγνώριση της αξίας του από την παγκόσμια αγορά.



Η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και η μικρή αναγνώριση της αξίας του από την παγκόσμια αγορά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει το ελληνικό ελαιόλαδο είναι η υψηλή του ποιότητα.

Το Ελληνικό ελαιόλαδο είναι σύμφωνα με τις εργαστηριακές μελέτες, το καλύτερο στον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 70 – 80% του ελληνικού ελαιολάδου ανήκει στην κατηγορία του «εξαιρετικού παρθένου», την καλύτερη ποιοτική κατηγορία του προϊόντος.
Υπερτερεί επίσης στο χρώμα, στο άρωμα και στη γεύση έναντι των αντίστοιχων προϊόντων των άλλων μεσογειακών χωρών.

Έχει όλες τις προϋποθέσεις με λίγα λόγια, να κατακτήσει τις ξένες αγορές, εφόσον προσφερθεί ως συσκευασμένο και επώνυμο προϊόν και εφόσον υποστηριχθεί από την κατάλληλη πολιτική Μάρκετινγκ και αυτή τη διαφήμιση θα πρέπει να την στηρίξουν όλοι όσοι έχουν όφελος και ανάμιξη στην διαδικασία της παραγωγής και της διάθεσης του ελαιολάδου, αλλά θα πρέπει να την φροντίσει και ο καθένας ξεχωριστά.

Το δίκτυο προβολής και προώθησης στις διεθνείς αγορές είναι αυτό που του λείπει.
Η Ιταλία, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, παράγει εξαιρετικό παρθένο σε ένα ποσοστό γύρω στο 50% της συνολικής της παραγωγής, ενώ η Ισπανία, που είναι η πρώτη παραγωγός χώρα του κόσμου σε ποσότητα , παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ποσοστό γύρω στο 30-35%.
Η ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου προκύπτει από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της γεύσης, του χρώματος και του αρώματος, τα οποία δίνουν ένα προϊόν άριστο σε ποιότητα και αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά προκύπτει από εργαστηριακές μελέτες.

Στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο θα βρούμε τα καλύτερα ελαιόλαδα που υπάρχουν και αυτό γιατί εκεί τα μικροκλίματα της Ελληνικής γης, οι ποικιλίες των ελαιοδέντρων και το μάζεμα του καρπού με τους παραδοσιακούς τρόπους, δίνουν στα Ελληνικά ελαιόλαδα μια ποιότητα εξαιρετική και τέτοια χαρακτηριστικά που κανένα άλλο λάδι στον κόσμο, πρακτικά, δεν μπορεί να έχει.

Από την Ε.Ε έχουν αναγνωριστεί για τη χώρα μας ως ποιοτικά ελαιόλαδα 14 ελαιόλαδα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), από τα οποία τα 8 παράγονται στην Κρήτη, 3 στη Λακωνία, 2 στην Αργολίδα και ένα στη Μεσσηνία.
Έχουν αναγνωριστεί επίσης 10 ελαιόλαδα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σε 10 αντίστοιχους νομούς.
Ο αριθμός των ελαιολάδων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος συγκρινόμενος με αυτόν των άλλων ανταγωνιστικών χωρών. Η παραγόμενη ποσότητα από κάθε ένα από αυτά τα ελαιόλαδα είναι σχετικώς μικρή και αυτό καθιστά δύσκολη την αναγνωσιμότητά τους στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Ισπανία με τριπλάσια σχεδόν παραγωγή από την Ελλάδα έχει μόνο τέσσερα ελαιόλαδα ΠΟΠ, η Γαλλία ένα, η Ιταλία δεκαοκτώ και η Πορτογαλία πέντε.

Η κατανάλωση ελαιολάδου στο εσωτερικό είναι περίπου 200.000 τόνοι τον χρόνο, το 60% της ελληνικής παραγωγής, ανά κεφαλή, 20 κιλά ανά άτομο και είναι η υψηλότερη στον κόσμο. Οι Ιταλοί πιστεύουν πως είναι αυτοί οι πρώτοι αλλά κάνουν λάθος γιατί τα διεθνή στατιστικά στοιχεία τους διαψεύδουν.

Η σημερινή αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα δυστυχώς δεν εκσυγχρονίστηκε όσο θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια. Οι άφθονες επιδοτήσεις που χορηγούσε η ΕΕ στις επιχειρήσεις τυποποίησης τα τελευταία χρόνια ως ενίσχυση για αύξηση της κατανάλωσης δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν σωστά και έτσι δεν απέφεραν τα αναμενόμενα. Μόνο το 30% της ελληνικής κατανάλωσης καλύπτεται με ελαιόλαδο τυποποιημένο σε επώνυμες συσκευασίες, σύμφωνες προς τους κανόνες της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο 70% καλύπτεται από ελαιόλαδο που διατίθεται χύμα ,σε τενεκέδες και μπουκάλια .

Το «παρθένο ελαιόλαδο» είναι το λάδι που παραλαμβάνεται από τους καρπούς της ελιάς με αποκλειστικά μηχανικές ή φυσικές μεθόδους κάτω από συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών .

Το κοινό «ελαιόλαδο» είναι ένα μείγμα παρθένου και ραφιναρισμένου.

Η Ελλάδα είναι σήμερα η χώρα που παράγει το υψηλότερο ποσοστό (90%) «παρθένου ελαιολάδου» στον κόσμο τη στιγμή που η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν ένα ποσοστό της τάξης του (30%-50%).

Στις ΗΠΑ , που εισάγουν τελευταία σημαντικές ποσότητες ελαιολάδου (πάνω από 120.000 τόνους τον χρόνο), το Ελληνικό ελαιόλαδο είναι περίπου το 3,5% και της Τουρκίας 7%. Μήπως τελικά δεν τους δείχνουμε εμείς το συμφέρον τους;

Οι Ιταλοί αγοράζουν την μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου από την Ελλάδα και μετά το τυποποιούν και το διαθέτουν όπως εκείνοι θέλουν.

Το Ελληνικό λάδι με λίγα λόγια ενώ έχει την υψηλότερη ποιότητα ,δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει και την ταυτότητα που του αξίζει, πράγμα που σημαίνει πως δεν έχουμε κάνει ακόμα όσα θα έπρεπε για να το επιτύχουμε αυτό.

Δεν το στηρίζουμε όπως του αξίζει και δεν το εκμεταλλευόμαστε όπως θα έπρεπε σε μια περίοδο κρίσιμη.

Οι τιμές στους παραγωγούς πέφτουν αδικαιολόγητα και πέφτει επίσης και η ζήτηση ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά και άνθρωποι στις ξένες αναπτυγμένες χώρες , θα πρέπει λογικά να θρέφονται με σκουπίδια, γιατί η μικρή ζήτηση, αυτό δείχνει.

Το ελαιόλαδο δεν είναι πολυτέλεια στην διατροφή και επιβάλλεται η άφθονη κατανάλωσή του. Είναι επιτακτική η ανάγκη να καταναλωθεί και να γίνει πιο καλά γνωστό στους κατοίκους αυτού του πλανήτη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν εμείς δώσουμε στους άλλους την δυνατότητα να το συνειδητοποιήσουν.

Το υγρό χρυσάφι που παράγει η Ελληνική γη βρίσκεται στα ράφια απούλητο και αυτό κάνει τον κόσμο μας φτωχότερο ,απάνθρωπο και απαράδεκτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου