Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Εκδικάστηκε η προσφυγή της Ελλάδας ...υπέρ της Ελληνικός Χρυσός

Πρόκειται για μια τραγελαφική κατάσταση όπου το Ελληνικό Δημόσιο στράφηκε κατά του συμφέροντός του δηλαδή αρνήθηκε παρά την σχετικά απόφαση να λάβει χρήματα για την σκανδαλώδη μεταβίβαση των μεταλλείων στην Ελληνικός Χρυσός έναντι του ευτελούς ποσού των 11εκ. Ευρώ.
 
Η Κομισιόν μετά από έρευνα, το 2011 είχε κρίνει ότι η διαδικασία πώλησης των μεταλλείων ήταν σκανδαλώδης, αφού η πώληση έγινε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα πώλησης μεταλλείων και γης και με φοροαπαλλαγές που συνιστούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση εκ μέρους του κράτους στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός.
Η Κομισιόν υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να ανακτήσει ποσό ύψους 15,34 εκατομμυρίων ευρώ συν τόκους από την Ελληνικός Χρυσός, γιατί αλλιώς θα θεωρούσε την πώληση ως παράνομη κρατική ενίσχυση και θα παρέπεμπε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι  το μέτρο αποσκοπούσε στην εξεύρεση ιδιοκτήτη πρόθυμου να διατηρήσει σε λειτουργία τα μεταλλεία, ώστε να προστατευτούν η απασχόληση και το περιβάλλον και στη δημιουργία κινήτρου για υποψήφιους αγοραστές διότι η αξία των Μεταλλείων ήταν αρνητική.
Το Ευρωδικαστήριο δεν δέχθηκε το επιχείρημα και το 2011 κήρυξε παράνομη την επιδότηση που χορηγήθηκε στην «Ελληνικός Χρυσός».
Με την απόφαση του Δικαστηρίου διατάχθηκε η ανάκτηση του ποσού της επιδοτήσεως, πλέον τόκων (15,34 εκατ. ευρώ).
Τέλος,  οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος επέβαλαν πρόστιμο 8.100 ευρώ στην «Ελληνικός Χρυσός» για την υλοτόμηση δασικής έκτασης χωρίς πρωτόκολλο υλοτόμησης.

Η Ελλάδα και η «Ελληνικός Χρυσός» προσέφυγαν ενάντια στην απόφαση και χθες συζητήθηκε η προσφυγή τους.  Η απόφαση θα εκδοθεί σε λίγους μήνες.

 Διάβασε την είδηση στο alterthess.gr

alterthess.gr
www.thepressproject.grΠροϋπολογισμός μαϊμού

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου