Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

O Πολ Κρούγκμαν χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, με άρθρο του στους New York Times χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος .


«Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μεγάλη νίκη στο δημοψήφισμα, ενδυναμώνοντας τη θέση τους για οτιδήποτε ακολουθήσει. Αλλά δεν είναι οι μόνοι νικητές: Θα υποστήριζα ότι η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή ιδέα κέρδισαν πολλά- τουλάχιστον με την έννοια ότι γλύτωσε τα χειρότερα.

Ξέρω πως το βλέπουν οι περισσότεροι», επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος. «Αλλά δείτε το από αυτή την πλευρά: μόλις είδαμε την Ελλάδα να υψώνει ανάστημα απέναντι σε μια πραγματικά άθλια εκστρατεία bullying και εκφοβισμού, μια προσπάθεια να τρομάξει ο Ελληνικός λαός, όχι μόνο για να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και για να ξεφορτωθεί την κυβέρνηση του. Ήταν μια ντροπιαστική στιγμή στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία και θα ήταν ένα πραγματικά άσχημο προηγούμενο εάν είχε πετύχει.

Αλλά δεν πέτυχε. Δεν πρέπει να αγαπάει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ ή να πιστεύει ότι ξέρει η κυβέρνηση τι κάνει - δεν είναι σαφές ότι ξέρει, αν και η τρόικα ήταν ακόμα χειρότερη - προκειμένου να πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διασώθηκαν από τα χειρότερα ένστικτά τους. Εάν η Ελλάδα είχε εξαναγκαστεί να συμμορφωθεί από τον οικονομικό εκφοβισμό, η Ευρώπη θα είχε αμαρτήσει με ένα τρόπο που θα αμαύρωνε την φήμη της για τις επόμενες γενιές. Αντίθετα, αυτό είναι κάτι που ίσως μπορούμε να θεωρήσουμε ως μια εκτροπή.

Κι εάν η Ελλάδα καταλήξει να βγει από την ευρωζώνη; Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ενός Grexit τώρα - αλλά σε κάθε περίπτωση η δημοκρατία έχει μεγαλύτερη αξία από τις όποιες συμφωνίες ενός νομίσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου