Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στο τρίτο κανάλι της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI TRE

Πέμπτη, 02 Ιούλιος 2015

Ακολουθεί κείμενο συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά, όπως μεταδόθηκε στο τρίτο κανάλι της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI TRE στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ,στη δημοσιογράφο Maria Cuffaro:

Εισαγωγή: Μένουν ακόμη μόλις τρεις ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα που περιμένει όλη η Ευρώπη και επί του οποίου έχουν τοποθετηθεί όλοι οι ηγέτες της ευρωζώνης. Ενώ στο Υπουργείο Εξωτερικών η δουλειά ακόμα συνεχίζεται, ο κ. Κοτζιάς, ο Υπουργός Εξωτερικών μόλις δέχθηκε τον Βέλγο ομόλογό του.

«Το δημοψήφισμα είναι μία άσκηση δημοκρατίας, την Κυριακή θα ψηφίσουμε επί μίας συμφωνίας που πιστεύω ότι είναι απαράδεκτη για τους Έλληνες. Είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε υπό συνθήκες άκρως δύσκολες, με την Κεντρική Τράπεζα να έχει κόψει τη ρευστότητα, αναγκάζοντάς μας να κλείσουμε τις δικές μας τράπεζες».

Ερώτηση: Αλλά την Δευτέρα θα είστε σε θέση να τις ανοίξετε;

Υπουργός Εξωτερικών: «Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να παίζει μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ρευστότητα για να ανοίξουμε τις τράπεζες, δεν μπορούμε να τις ανοίξουμε χωρίς νέα ένεση ρευστότητας. Ελπίζω ότι κανείς στην Ευρώπη δεν έχει συμφέρον να ρίξει την Ελλάδα στο χάος, είμαστε εν μέσω μίας γεωπολιτικής κατάστασης πολύ περίπλοκης. Υπάρχει η κρίση στη Λιβύη, αυτή στην Ουκρανία».

Ερώτηση: Εσείς μόλις υπογράψατε μία συμφωνία με τον κ. Πούτιν.

Υπουργός Εξωτερικών: «Υπογράψαμε μία εμπορική συμφωνία. Αλλά αν ο φίλος μου ο κ. Gentiloni πηγαίνει στη Μόσχα ή o κ. Fabus συναντά τον Πούτιν, είναι καλοί και ευφυείς. Ακόμη και η κυρία Μέρκελ όταν συναντά τον κ. Πούτιν είναι ένας άγγελος. Αλλά εγώ θεωρούμαι ο διάβολος αν πάω στη Μόσχα να υπογράψω μία συμφωνία. Οι Γερμανοί υπέγραψαν μία συμφωνία ανάλογη με τη δική μας για τον αγωγό North Stream, και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε».

Ερώτηση: Έχετε μιλήσει με τον Πρόεδρο Obama;

Υπουργός Εξωτερικών: «Οι Αμερικανοί μας βοήθησαν να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους το γεωπολιτικό πλαίσιο. Και ξέρω ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να παρέμβουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο που έχουν στο εσωτερικό».

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ήταν λάθος η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;
Υπουργός Εξωτερικών: «Ήταν ένα πρόβλημα, αλλά ήταν λάθος το ότι δεν “κουρεύτηκε” ένα μέρος του χρέους το 2010 και ότι επιβλήθηκαν απαράδεκτα μέτρα λιτότητας. Στο τέλος, εξασφαλίσθηκαν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, αλλά όχι η Ελλάδα».

Ερώτηση: Τι θα συμβεί τη Δευτέρα;

Υπουργός Εξωτερικών: «Αναμένουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αλληλεγγύη από την Ευρώπη».


Συνέντευξη ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στο τρίτο κανάλι της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI TRE

Πανευρωπαϊκό #OXI στη λιτότητα! Χιλιάδες ευρωπαίοι στο πλευρό της Ελλάδας! #dimopsifisma Υπόγραψε το ψήφισμα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου